Herken het moment, het is tijd om te oogsten.
" Maurits Hendriks "

Biografie

 

Maurits Hendriks is een internationaal geschoold hockeycoach uit Nederland. Tijdens zijn studies Rechten en Communicatie merkte hij al snel dat zijn interesse meer richting de sport en coaching lag. Als twintiger vertrok hij naar het buitenland waar hij zijn interesse voor coaching en het trainerschap verder ontplooide.

Eenmaal terug in Nederland startte Maurits zijn carrière als hockeycoach bij hoofdklasser Amsterdam. In 1995 maakte hij de overstap naar HGC in Wassenaar en het jaar daarop pakte hij met dit team de landstitel in de hoofdklasse. Dit succes leidde tot een nieuwe uitdaging als bondscoach naast Roelant Oltmans. In drie jaar tijd wonnen zij de Champions Trophy en werden ze zowel Wereld- als Olympisch Kampioen.

Toen Roelant in 1998 stopte, volgde Maurits hem op. Een grote uitdaging stond hem te wachten. Nederland was al het beste team ter wereld en aan de top blijven blijkt in praktijk een grotere opgave dan er te komen. Het succes van de afgelopen jaren werd geëvenaard. Tijdens de tumultueuze Olympische Spelen van Sydney in 2000 behaalde Nederland onder zijn leiding goud.

Na de Olympische Spelen van 2000 besloot Maurits een nieuwe uitdaging aan te gaan. In 2001 trad hij in dienst bij de Spaanse hockeybond. Eerst achter de schermen, als Technisch Directeur. In 2002 ging hij aan de slag als bondscoach van het Spaanse nationale herenteam. Het team stond op de 11e plaats van de wereldranglijst en zoals Maurits het verwoordde: ‘Ze spraken letterlijk en figuurlijk niet dezelfde taal’. Twee jaar lang reisde hij stad en land af om inzicht te krijgen in de verschillende culturen van Spanje. Hieruit ontstond een boeiend traject van teambuilding met als doel alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Uiteindelijk resulteerde dit in het winnen van de Champions Trophy in 2004, de Europese titel in 2005 en een zilveren medaille op de Spelen van Beijing in 2008. Maurits was tevens initiatiefnemer van de innovatieve Euro Hockey League die in 2007 van start is gegaan.

Na het Spaanse avontuur trad Maurits in 2009 als Technisch Directeur in dienst van NOC*NSF. Hij bekleedde op de Olympische Spelen van zowel Londen in 2012, Sochi 2014 en Rio 2016 de functie van Chef de Mission. Als chef was zijn streven het voorbereiden van het optimale prestatieklimaat zodat sporters met hun staf konden excelleren op het juiste moment.

Maurits voerde in 2010 de Studie top 10 uit met als doel: vaststellen wat ervoor nodig is om een structurele positie in de top 10 van de wereld te bereiken. De uitkomsten van deze studie hebben richting gegeven aan het huidige topsportbeleid: gerichte, structurele steun voor structureel presterende programma’s. In navolging hierop richtte hij het High Performance Team op (team van prestatiemanagers en experts op gebieden zoals medisch en voeding) om de expertise en ondersteuning vanuit NOC*NSF naar een hoger niveau te tillen.

Namens NOC*NSF en sportbonden lanceerde Maurits in 2014 TeamNL. Hij is er
trots op dat 850 Olympische, niet Olympische en Paralympische sporters samen met hun begeleiding tijdens EK’s, WK’s, de Olympische en Paralympische Spelen namens TeamNL uitkomen voor Nederland. Hij streeft naar meer medailles, in meer sporten met meer impact. Naast kennisdeling en samen strijden om de beste ter wereld te zijn, geven sportbonden en NOC*NSF samen de commerciële propositie van TeamNL vorm. Dit is een unieke samenwerking dat in geen enkel ander sportland tot op heden zo is vormgegeven.

Maurits werd in 2015 gevraagd toe te treden tot het nieuw geïnitieerde Topteam Sport door minister Edith Schippers. Dit team is aangesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en bestaat uit prominente vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, wetenschap en hbo, gemeenten, sport en de overheid. Samen met dit Topteam richt hij zich op het vergroten van de impact van sportinnovatie en daarmee Nederland toonaangevend laten zijn.

In 2017 kwam het boek ‘Presteren’ uit. Maurits werd ruim een jaar lang op de voet gevolgd door Maarten Westerman. Het boek geeft een kijkje in de weg die Maurits in zijn rol als Chef de Mission aflegde van Sochi naar Rio, een welhaast militaire missie met als hoogste doel een optimaal resultaat voor TeamNL. Onderwerpen die naar voren komen in dit boek zijn o.a.: hoe smeed je een team, hoe ga je om met verwachtingen van de buitenwereld, hoe verwerk je tegenslagen en hoe je treed je vervolgens in het strijdperk met de concurrentie.

Maurits trad in 2018 toe tot de Olympic Games Commissie van het European Olympic Commitee (EOC). Deze commissie doet aanbevelingen m.b.t. de Olympische Spelen voor de Executive Council van het EOC. Ook is hij meerdere malen uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan de vergaderingen van de Coordination Commissie (CoCom) van het IOC voor de Spelen van PyeongChang (2018) en Beijing (2022).

Daarnaast maakt Maurits onderdeel uit van het bestuur van de Stichting Nederlands Olympiade Paard (NOP), de Raad van Toezicht van TrueKinetix en de Stuurgroep Eat2Move. Ook in deze rollen streeft hij ernaar door middel van innovatie en samenwerking het Nederlandse topsportklimaat naar een hoger niveau te brengen.

In 2018 initieerde Maurits de samenwerking tussen Introdans en TeamNL. Hij gelooft er in dat de werelden van topdans en topsport op verschillende vlakken van elkaar kunnen leren. Deze samenwerking heeft geleid tot de voorstelling “De ontmoeting: Performing on demand” waarin vier TeamNL sporters samen met dansers van Introdans diverse optredens hebben verzorgd in Theater aan de Rijn en het Stadstheater in Arnhem.

In zijn vrije tijd is Maurits nog steeds actief als hockey coach. Hij coacht het team van zijn zoon bij de hockeyclub in Arnhem.